Loading...

1.61 London feature by The Resident Magazine

by Alex Christou on Aug 14th, 2018

BROTHERLY LOVE

Introducing Park Street W1: practical living in modern luxury

129 Park Street is the award-winning luxury home of interior designer duo brothers Alexander and Michael Christou at 1.61 London. The apartment is set in a former commercial building in Mayfair, which was transformed into a residential development completed with a gym and swimming pool on site. The designer duo bought the original flat consisting of two bedrooms and two bathrooms and converted it to an upscale open floor living space with three bedrooms and three bathrooms apartment along with a bar area. Using their continual drive for aesthetic perfection, they turned this retro property into a contemporary stylish smart home, winning four international design awards. The interior design approach throughout the property is inspired by London and its evolution through time. The vision was based on the traditions of London design as the central focal point, but with a modern interpretation through evolving material with flow in colours, space and design. Alex Christou, Director at 1.61 London, explains:

'We always design every project with careful care and considerations to achieve aesthetic perfection and we wanted our flat to showcase this where every single space in the flat was meticulously designed with the highest finishes created in collaboration with prestigious international brands.'

With a thoughtfully considered layout the apartment emits class and sophistication. Every detail has been considered throughout the design for effortless practical living. Symmetrical wall elevations were intricately designed, using only changes of texture and materials to distinguish each area. To increase fluidity, elevation framing was Limited, where elevations do not border off areas, but run floor to ceiling. Wall elevations in the same finishes nm from the ceiling down to the vanity unit tops and doors augmenting the free-flowing feeling in the bathrooms. The lighting pops at different layers from floor lights to LED troffers, refracting effortlessly with reflective mirrors and glass. Different textures were employed to add contrast. In the kitchen, back lit onyx panels stand opposite to elevational identical doors, finished in mirror, polished plaster and metal. The reception room main elevation of rebated metal bead lines the polished plastered TV wall and sits centred above a remote-controlled marble clad ethanol burner.

The property is an uber smart home with full Audio-Visual design. The entire property is operated through Alexa voice control smart system. The smart system is coded to control almost all the commands in the flat and is personalised for each individual.